Lifestyle4health   |   27 Jan. 2022

Hoe hou je gezond gedrag vol?

Dat we weten dat iets gezond is, wil nog niet zeggen dat we ons daar ook naar gedragen. In praktijk is het lastig een gezondere leefstijl te starten maar vooral om die ook vol te houden, ondanks dat we weten dat dit het beste voor ons is. Hoe werkt dat?

Te gast zijn Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en wetenschappelijk directeur van het Instituut Psychologie en Pepijn van Empelen, sociaal-psycholoog bij TNO. Beiden doen onderzoek naar gedragsverandering, vooral op het gebied van gezondheid en leefstijl en zijn in deze hoedanigheid tevens lid van het managementteam van Lifestyle4Health.

Zo’n 20% van de ziektelast is te relateren aan leefstijl. We moeten dus meer doen aan leefstijlverandering, maar dat kost moeite. In deze aflevering bespreken we welke rol gedrag speelt bij leefstijlverandering. Waarom is het een uitdaging om een gezonde leefstijl vol te houden? Wat is zo moeilijk aan het veranderen van ongezond gedrag? Wat zegt de wetenschap over het volhouden van gezond gedrag? En hoe is onze omgeving van invloed?

In de podcast hoor je over het belang van wilskracht bij het volhouden van gezond gedrag, maar ook dat je er met alleen wilskracht (vaak) nog niet bent. Nieuwsgierig naar wat nog meer helpt om gezond gedrag vol te houden? Luister dan naar deze aflevering!

Wil je meer weten over gedragsverandering als onderdeel van leefstijlgeneeskunde? Bekijk dan het interview dat Andrea en Pepijn onlangs hebben gegeven. Of lees meer over de programmalijn duurzame gedragsverandering van Lifestyle4Health.

Deze podcast is gemaakt in samenwerking met TNO. TNO werkt samen met en voor de overheid, kennisinstituten en bedrijven en richt zich op het ontwikkelen van kennis en innovatie voor een gezonde samenleving.

Further reading

Position paper overhandigd aan staatssecretaris VWS

31 Aug. 2022 | PositionPaper

Position paper overhandigd aan staatssecretaris VWS

Vandaag heeft Andrea Evers met een aantal gedragsexperts de position paper ‘Gedragsexpertise is de sleutel voor effectief leefstijlbeleid’ overha…

Read more  

News

Healthy Society Event

13 Jun. 2022 | Universiteit Leiden

Healthy Society Event

Volop inspiratie uitgewisseld op het gebied van maatschappelijk welzijn en sociale wetenschappen. Hoe kunnen sociale wetenschappers bijdragen aan een…

Read more  

News

Geen tijd meer voor uitstelgedrag

13 May. 2022 | Volkskrant Kennisbijlage

Geen tijd meer voor uitstelgedrag

Bijdrage van Andrea Evers in de Volkskrant bijlage van de Universiteit Leiden, met onder meer een focus op de nieuwste ontwikkelingen voor een gezonde…

Read more  

Media

Be pandemic prepared: let's make lifestyle part of our society's DNA

19 Apr. 2022 | LeidenPsychologyBlog

Be pandemic prepared: let's make lifestyle part of our society's DNA

Leiden Psychology Blog by Andrea Evers about the importance of prevention and of a healthy lifestyle.

Read more  

Media