SIPS   |   17 May. 2023

4e Internationale SIPS conference terugblik

Vorige week (10 – 13 mei) vond de 4e internationale conferentie van de Society for Interdisciplinary Placebo Studies (SIPS) plaats in Duisburg, Duitsland. Prof. dr. Andrea Evers, de huidige President van SIPS, opende de conferentie met een hartelijk welkomstwoord. Ze sprak over de missies, doelen en recente activiteiten van de society en sprak haar nieuwsgierigheid uit naar de inspirerende sessies, vernieuwende Datablitzen en interessante workshops in de dagen die volgden.

Een terugblik op een aantal sessies

Een van de onderzoekers van IPS, Aleksandrina Skvortsova, presenteerde haar werk in een van de eerste Datablitz sessies over dier modellen in placebo onderzoek. In haar inspirerende presentatie sprak zij over de rol van cholecystokinin (CCK) in nocebo hyperalgesia bij muizen. Haar studie onderzoekt de neurochemische mediatie van dit fenomeen op CCK, een neurotransmitter die een effect heeft op nocebo hyperalgesia bij mensen. Muizen ondergingen een incisieoperatie aan hun poot en ontvingen ofwel CCK-2-antagonist LY-225910 (1 mg/kg) of zoutoplossing onmiddellijk voor de operatie en aan het begin van de testdag. De geconditioneerde hyperalgesie werd geblokkeerd door LY-225910. De resultaten toonden aan dat LY-225910 geconditioneerde hyperalgesie blokkeert, wat aangeeft dat CCK-2-receptoren betrokken zijn bij het mediëren van dit fenomeen. Meer over haar werk en het werk van andere onderzoekers van IPS kun je vinden op deze website.

In een plenaire sessie over arts-patient interactie en communicatie, voorgezeten door Andrea Evers, vertelde Liesbeth van Vliet over de manier waarop woorden impact kunnen hebben in klinische consultaties. Woorden hebben de kracht om patiënten te helpen, maar ook de kracht om schade toe te brengen. Liesbeth Van Vliet legde levendig uit hoe communicatie in de klinische praktijk zowel placebo- als nocebo-effecten kan opwekken. Informatievoorziening en door clinici uitgedrukte empathie zijn daarbij belangrijke aspecten van haar onderzoek.

Ook Stefanie Meeuwis deelde haar kennis in een Datablitz-sessie over de vraag of mensen placebo-effecten in het dagelijks leven opmerken en gebruiken. In haar semigestructureerd enquêteonderzoek bracht zij meerdere aspecten van placebo-effecten in kaart. Deze effecten werden het vaakst vastgesteld bij somatische klachten (bijv. onmiddellijke pijnverlichting na inname van een pijnstiller) of welzijn (bijv. minder gestrest voelen). Mogelijke verklaringen die mensen gaven voor de placebo-effecten waren informatie van anderen (bijv. ouders die huismiddeltjes adviseren), hoop op pijnverlichting, een positieve instelling en vertrouwen in de zorgverlener.

Tot slot presenteerde ook Henriet van Middendorp haar veelbelovende werk. In een workshop over Placebo-effecten en studies bij kinderen pleit Henriet van Middendorp ervoor dat placebo-gerelateerde behandelingstoepassingen kunnen worden toegevoegd aan de reguliere behandeling om ziekenhuiservaringen te verbeteren. Om te onderzoeken hoe pediatrische zorgverleners weten over en denken over placebo-effecten en placebo-gerelateerde toepassingen, is een online vragenlijstonderzoek uitgevoerd onder zorgprofessionals. Deze studie toonde relatief positieve meningen over placebo-gerelateerde toepassingen in de kinderziekenhuiszorg door pediatrische zorgverleners.

Naast deze en nog veel meer andere inspirerende sessies en workshops waren er ook poster presentaties.

Award winnaars

Tijdens de keynote lectures werden ook de award winnaars bekend gemaakt. Het ging hierbij om de Early Career Awards en Lifetime Achievement Awards uitgereikt. Waarbij de Early Career Award is gewonnen door Kaya Peerdeman en Cosima Locher. De Lifetime Achievement Award ging dit jaar naar Irving Kirsch en Fabrizio Benedetti.

Samenvattend was de 4de internationale conferentie van SIPS wederom een succes. We kijken uit naar een succesvol jaar binnen het placebo-onderzoek en zijn nu al benieuwd naar een volgende editie.

Further reading

Podcast 'Op je Gezondheid' over het placebo effect

12 Feb. 2024 | Human

Podcast 'Op je Gezondheid' over het placebo effect

De podcastserie Op je Gezondheid van omroep Human onderzoekt in twintig afleveringen de zin en onzin van onze gezondheid.

Read more  

News

Als placebo’s werken, doen nocebo’s dat dan ook?

14 Dec. 2023

Als placebo’s werken, doen nocebo’s dat dan ook?

De meeste mensen hebben wel eens van het placebo-effect gehoord, maar het nocebo-effect is veel minder bekend. Wat is het nocebo-effect en hoe werkt h…

Read more  

Media

Therapietrouw staat of valt met goede communicatie en vertrouwen in de behandeling

20 Nov. 2023 | Hart en Vaat

Therapietrouw staat of valt met goede communicatie en vertrouwen in de behandeling

Therapietrouw bevorderen blijft een grote uitdaging, zeker bij antihypertensiva. Cruciaal is dat de patiënt vertrouwen heeft in de behandeling. Ook i…

Read more  

News

Hebben reumapatiënten met hulp van placebotechnieken minder medicatie nodig?

30 Jun. 2023 | ReumaNL

Hebben reumapatiënten met hulp van placebotechnieken minder medicatie nodig?

Van pijnlijke gewrichten tot intense vermoeidheid: een derde van de mensen met reuma heeft veel last van deze chronische ziekte en gebruikt langdurig…

Read more  

News