4 Apr. 2022

4 april 2022 - Dag van het Placebo Effect

Het placebo-effect is een beetje de ‘Hans Klok’ van de geneeskunde. Net als deze goochelaar lijkt het placebo-effect magische krachten te hebben. Maar wat is het placebo-effect eigenlijk precies? Maandag 4 april 2022 organiseerden Andrea Evers, Liesbeth van Vliet, Janine Westendorp en Suzanne Derksen De Dag van het Placebo-Effect.

Wat is het placebo-effect?

Bij het woord placebo wordt al snel aan de welbekende suikerpil gedacht, maar het placebo-effect is veel meer dan dat. Het is de kus op je knie van je moeder nadat je gevallen bent, de witte doktersjas die zorgt voor jouw vertrouwen in een zorgverlener, maar ook jouw positieve ervaring met paracetamol, die de pijn al doet verminderen zodra je het pilletje ziet. Alleen al jouw verwachting dat een medicijn werkt of een dokter betrouwbaar is, kan er voor zorgen dat je klachten afnemen.

Het placebo-effect heeft ook een negatief broertje namelijk: het nocebo-effect. Een voorbeeld  van een nocebo-effect is het krijgen van hoofdpijn direct na het lezen van de bijsluiter van een medicijn. Doordat je na het lezen van een bijsluiter meer gefocust bent op mogelijke bijwerkingen, neemt de kans toe dat je deze bijwerkingen ook daadwerkelijk gaat ervaren. 

Samen met haar team onderzoekt de groep van Andrea Evers hoe placebo- en nocebo-effecten werken en hoe ze ingezet kunnen worden om gezondheid van mensen te verbeteren. In samenwerking met haar team ontwikkelen ze momenteel een Virtual Reality training voor zorgverleners. Hierin leren ze zorgverleners hoe ze het beste communiceren met patiënten om placebo-effecten te vergroten en nocebo-effecten te verminderen.

Programma

In de ochtend tussen 08:00 en 09:00 heeft Andrea Evers op radio Sleutelstad meer verteld over het placebo- en nocebo-effect.

Prof. dr. Andrea Evers | Interview Placebo Leiden European City of Science

In de middag organiseerde ze tussen 15:00-18:00 uur met haar team een actie op het Vijf Meiplein om een inkijkje te geven in hun placebo-onderzoek. Er was informatie over het effect van woorden en verwachtingen. Ook kon iedereen die dat wilde met een VR-bril de communicatietraining die ze hebben ontwikkeld uitproberen.

Further reading

Het placebo-effect moet júist in de spreekkamer worden besproken

27 Jun. 2022 | Dermatologie

Het placebo-effect moet júist in de spreekkamer worden besproken

Prof. dr. Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en Wetenschappelijk Directeur van het Instituut Psychologie, doet…

Read more  

Media

‘U zal ermee moeten leren leven’, wat als de woorden van de arts je ziek maken?

29 May. 2022 | Trouw

‘U zal ermee moeten leren leven’, wat als de woorden van de arts je ziek maken?

Wat een arts tegen je zegt, en hoe, dóet ertoe, ervoer Sofie Rozendaal. Je kunt daadwerkelijk ziek worden door de verkeerde woorden. Hoe werkt dat?

Read more  

Media

Interview Placebo Leiden European City of Science

4 Apr. 2022 | Radio Weetlust

Interview Placebo Leiden European City of Science

Radio Weetlust - Te gast in deze uitzending: hoogleraar gezondsheidspsychologie Andrea Evers - Universiteit Leiden, LDE-Leiden-Delft Erasmus. 

Read more  

Media