4 Apr. 2022

4 april 2022 - Dag van het Placebo Effect

Het placebo-effect is een beetje de ‘Hans Klok’ van de geneeskunde. Net als deze goochelaar lijkt het placebo-effect magische krachten te hebben. Maar wat is het placebo-effect eigenlijk precies? Maandag 4 april 2022 organiseerden Andrea Evers, Liesbeth van Vliet, Janine Westendorp en Suzanne Derksen De Dag van het Placebo-Effect.

Wat is het placebo-effect?

Bij het woord placebo wordt al snel aan de welbekende suikerpil gedacht, maar het placebo-effect is veel meer dan dat. Het is de kus op je knie van je moeder nadat je gevallen bent, de witte doktersjas die zorgt voor jouw vertrouwen in een zorgverlener, maar ook jouw positieve ervaring met paracetamol, die de pijn al doet verminderen zodra je het pilletje ziet. Alleen al jouw verwachting dat een medicijn werkt of een dokter betrouwbaar is, kan er voor zorgen dat je klachten afnemen.

Het placebo-effect heeft ook een negatief broertje namelijk: het nocebo-effect. Een voorbeeld  van een nocebo-effect is het krijgen van hoofdpijn direct na het lezen van de bijsluiter van een medicijn. Doordat je na het lezen van een bijsluiter meer gefocust bent op mogelijke bijwerkingen, neemt de kans toe dat je deze bijwerkingen ook daadwerkelijk gaat ervaren. 

Samen met haar team onderzoekt de groep van Andrea Evers hoe placebo- en nocebo-effecten werken en hoe ze ingezet kunnen worden om gezondheid van mensen te verbeteren. In samenwerking met haar team ontwikkelen ze momenteel een Virtual Reality training voor zorgverleners. Hierin leren ze zorgverleners hoe ze het beste communiceren met patiënten om placebo-effecten te vergroten en nocebo-effecten te verminderen.

Programma

In de ochtend tussen 08:00 en 09:00 heeft Andrea Evers op radio Sleutelstad meer verteld over het placebo- en nocebo-effect.

Prof. dr. Andrea Evers | Interview Placebo Leiden European City of Science

In de middag organiseerde ze tussen 15:00-18:00 uur met haar team een actie op het Vijf Meiplein om een inkijkje te geven in hun placebo-onderzoek. Er was informatie over het effect van woorden en verwachtingen. Ook kon iedereen die dat wilde met een VR-bril de communicatietraining die ze hebben ontwikkeld uitproberen.

Further reading

De placebo werkt echt: Andrea Evers over de kracht van het placebo-effect op het NPO Podcast Festival

9 Apr. 2024 | NTR

De placebo werkt echt: Andrea Evers over de kracht van het placebo-effect op het NPO Podcast Festiva…

'Het placebo-effect is géén kwestie van geloof; het is wetenschappelijk bewezen dat het werkt,' zegt hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers.…

Read more  

News

Podcast 'Op je Gezondheid' over het placebo effect

12 Feb. 2024 | Human

Podcast 'Op je Gezondheid' over het placebo effect

De podcastserie Op je Gezondheid van omroep Human onderzoekt in twintig afleveringen de zin en onzin van onze gezondheid.

Read more  

News

Als placebo’s werken, doen nocebo’s dat dan ook?

14 Dec. 2023

Als placebo’s werken, doen nocebo’s dat dan ook?

De meeste mensen hebben wel eens van het placebo-effect gehoord, maar het nocebo-effect is veel minder bekend. Wat is het nocebo-effect en hoe werkt h…

Read more  

Media

Therapietrouw staat of valt met goede communicatie en vertrouwen in de behandeling

20 Nov. 2023 | Hart en Vaat

Therapietrouw staat of valt met goede communicatie en vertrouwen in de behandeling

Therapietrouw bevorderen blijft een grote uitdaging, zeker bij antihypertensiva. Cruciaal is dat de patiënt vertrouwen heeft in de behandeling. Ook i…

Read more  

News