Hartstichting   |   23 Oct. 2022

Hartgezondheid: oog voor de verschillen

De Hartstichting begint aan een nieuwe strategische periode, getiteld ‘Hartgezondheid: oog voor de verschillen’. De aftrap daarvan vond plaats op 20 oktober middels een interactieve talkshow. Onder leiding van Twan Huys gingen artsen, (gedrags)wetenschappers en kennisexperts de dialoog aan over de maatschappelijke dilemma’s onderliggend aan de volksgezondheid. De hartgezondheid is namelijk een actueel thema, want ondanks dat er de laatste jaren vorderingen zijn gemaakt op medisch gebied, bestaan er terechte zorgen als het gaat om de hartpatiënten van morgen. Dit geldt met name voor kinderen en jongeren. Zij bewegen minder dan voorgaande generaties, en ze staan bloot aan veel meer omgevingsfactoren die uitnodigen tot consumptiegedrag met negatieve gevolgen voor de (hart)gezondheid.

Gedragsexpert Andrea Evers was te gast om uit te leggen hoe effectieve en duurzame gedragsverandering gerealiseerd kan worden. Andrea geeft aan dat er meestal slechts tijdelijk aandacht wordt gevraagd voor een bepaald risicogedrag, zoals stoppen met roken, terwijl in de wetenschap bekend is dat dit vaak leidt tot terugval in de oude gewoonten. Je gedrag veranderen betekent vaak dat jarenlange patronen moeten worden doorbroken. Kortom, dat is een complex en genuanceerd onderwerp. Een persoon met een wijzende vinger verantwoordelijk stellen, blijkt niet goed te werken. Wat wel werkt is het aanpakken van de omgeving. Zoals de beschikbaarheid van gezonde voeding of de prijs van tabak aanpassen. Wet- en regelgeving voor maatregelen om Nederland in beweging te krijgen. En misschien wel het belangrijkste: het opheffen van onwetendheid. Daarom is het belangrijk dat er goed wordt nagedacht en samengewerkt tussen bijvoorbeeld de wetenschap, de overheid, stedenbouwkundigen en ontwikkelaars van interventies en leefstijlbeleid. Dat is simpelweg noodzakelijk als we gezondheidsverschillen willen aanpakken, aldus Andrea Evers.

Deze en andere interessante onderwerpen stonden centraal tijdens de dialoog tussen Andrea Evers en Thijs Eijsvogels (inspanningsfysioloog) en Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie). Andere tafelgasten tijdens de talkshow waren onder andere Hans Snijder (directeur hartstichting), Janneke Michiels (kaderhuisarts hart- en vaatziekten), Leonard Hofstra (cardioloog), Robert Tieleman (cardioloog), Marcel Levi (internist en hoogleraar geneeskunde), Jolanda Kluin (Translational Cardiothoracic Surgery) en Paul Wesselink (vicevoorzitter - Commissie Maatschappelijke Kwaliteit Hartstichting).

Nieuwsgierig geworden? U kunt deze leerzame talkshow hier terugkijken: https://vimeo.com/760009890/0762d53369